Diabetolog Warszawa Ursynów
Czekolada jest wspaniałym zastrzykiem energii
🍫 Zwiększa wydzielanie serotoniny
🍫 jest źródłem magnezu, potasu i żelaza
🍫 Zawiera polifenole korzystne dla serca i naczyń
🍫 Ma 30-36 kcal w kostce gorzkiej czekolady
🍫 30 gcukru w 100 g
🍫 30-36 g tłuszczu w 100 g
🍫🍫Większe ilości są niewskazane dla osób
z 🍫cukrzycą, 🍫 chorobą otyłościową, 🍫alergiami, 🍫 migreną, 🍫 zaparciami, 🍫 GERD czyli refluksem żołądkowi-przełykowym
Wybieraj czekolady o prostym składzie, najlepiej gorzką z orzechami.
🍫 bez oleju palmowego, tłuszczy trans, syropu glukozowe-fruktozowego
🍫 Im więcej nadzienia i innych dodatków tym kaloryczność większa i więcej cukru
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia –
dr Anna Jeznach-Steinhagen – diabetolog, Warszawa
***